MASKINER

Jag har solosågen M5 och har sågat i många år nu, tycker det går bra. Körde första året med motorsåg men bytte sedan upp mig till elmotor och har skaffa mig matning nu också. Jag hade olika funderingar på tak över sågen men nu när jag slutat med djuren så utnyttjade jag ladugården men problemet blev att stockarna skulle in samma väg som sågen står och då byggde jag en bana med en vagn som har två fasta hjul och två som är svängbara Och det funkade rätt bra men hjulen höll inte för tyngre stockar, så det fick bli större fasta hjul med genomgående axel och högre kant på banan så inte vagnen skulle kunna spåra ur. Nu funkar det mycket bra. Jag brukar såga ca 4 traktor lass/år + lite åt grannar ibland.

Avsluta sågning med 1"

Klicka på bild för mer info

VAJER DRIVNING

Enkelt sätt att se var svärdet kommer ut ur stocken

Jag slutar alltid med en 2" och då använder jag stöd för att undvika hängning

Kapning av baka till ved

Spånhantering med hjälp av sädesskruv

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SOLOHYVEL SH 230

SH 230 Solohyveln planhyvlar virket och sågar till rätt bredd i ett moment. Det som gör detta möjligt är den 230 mm breda kuttern med en sågklinga monterad direkt mot kutterns sida. Kuttern och sågklingan roterar med 6000 rpm vilket ger ett mycket bra resultat på både hyvlad och sågad yta. Panel som jag hyvlar blir Halvspont, morapanel och slät panel, kvartslist, rundstav med diameter 30mm, taklist med svanhals profil m m. Jag funderar på att skaffa stål för pärlspont också. Jag köpte den utan bord utan gjorde dom själv av 2" x 8" Som jag hyvlade, 4m lång på båda sidor. Är fäst med gångjärn på hyvel och stödben.

VIRKESTORK

TORKNING AV SVAMP

FRÄSBORD

JIGG FÖR ATT GÖRA RUNDSTAV PÅ SVARVEN

JIGG FÖR RUNDSTAV

6 - 25 mm